Stubbhult 1997

I år har höskörden bärgats med redskap som ENF skaffat för att klara sina åtaganden på den inägomark vi arrenderar av Ingvar Jonsson. Även om det inledningsvis började regnigt så blev sommaren ur skördesynpunkt bra.

De höga naturvärdena uppmärksammas allt mer och i sommar har jag guidat flera grupper som velat se området. När länsförbundet hade sitt årsmöte i Hultsfred avslutades dagen med en rundvandring i Stubbhult, det var alltså ett fyrtiotal personer med ett stort naturintresse som kunde ta del av vad ENF gör för den biologiska mångfalden i Stubbhult. Att länsstyrelsens naturvårdsenhet har bestämt sig för att göra reservat av området understryker det höga naturvärdet, för övrigt det första jordbruk i vår kommun som klassas som reservat på grund av den biologiska mångfalden.

ENFs rödkulla har fått sällskap i sommarhagen av tjuren Pelle som hämtats från Stensjöby. De båda djurens stamtavlor är sådana att om det föds en tjurkalv kan vi med största säkerhet sälja den till semin.

I anslutning till inägomarken finns en vagnbod som enligt Ingvar förmodligen uppfördes på 1840-talet. Den är bygd i en teknik som kallas för skiftesverk. Tidens tand hade satt sina spår, det bedömdes att den inte skulle klara en vinter till så vi beslutade oss för att med hjälp av ALU-arbetare restaurera den. Man kan väl tycka att detta ligger en bit ifrån naturvårdsarbete, men i ett landskap med hamlade träd och hägnade gärdsgårdar tillhör den landskapsbilden. Alla detaljer märktes upp och huset monterades ned bit för bit. En ny grund av ekstockar gjordes och de flesta stolparna byttes mot nya. De gamla väggplankorna plockades tillbaka med sin fina lavbeklädnad. Taket som på ena sidan hade eternit (i dag ett förbjudet material) och på den andra sidan plåt fick en för huset mer passande beklädnad av takstickor.

Föreningens arbete i Stubbhult belönades med 10 000 kr av skogskoncernen SÖDRA. Pengar som var välbehövliga för föreningens arbete.

Arne Ljungberg