1998 års ringmärkning i Stubbhult

Text, grafik och foto: Nicklas Strömberg


Bakgrund
I september 1997 var jag på ett ringmärkarmöte i Ottenby, Öland. Det var först där som jag fick vetskap om ett projekt som pågick i landet som kallades för CES – Sverige. Syftet med projektet är att bygga upp ett program för övervakning av fåglar. När jag kom hem så tänkte jag på om jag kanske kunde bedriva ringmärkning för det projektet här i Hultsfreds kommun. Jag tog kontakt med RC (Ringmärkningscentralen) för att få mera information om projektet. Och av dem fick jag veta att de sökte efter flera ringmärkare runt om i landet och de tyckte att jag skulle söka en ringmärkarlicens för CES – Sverige-projektet. Jag har tidigare jobbat nere på Ottenby Fågelstation som både ringmärkare och assistent. Calle Ljungberg skrev jag med som medhjälpare, han har tidigare jobbat på Nidingens Fågelstation. Min licens blev beviljad på fem år.


Man sätter inte bara en ring runt foten på fågeln utan man mäter vinglängden,
väger den och kollar hur mycket fettreserver den har lagrat. Här är det en
svartvit flugsnappare som kollas.
Ringmärkningen
När jag hade fått ringmärkarlicensen beviljad så gick jag med i CES – Sverige-projektet och fick sedan hem en massa information om hur projektet skulle genomföras. Ringmärkningen skulle ske 12 gånger under fyra sommarmånader, maj till augusti. Man fick ha så många nät och ringmärka i vilken biotop man ville. Under ringmärkning så ska man vittja näten minst en gång per halvtimma. Efter att ha pratat med Calle om vilken lokal som skulle vara lämplig så bestämde vi oss för Stubbhult och att vi skulle ha sex stycken nio meters slöjnät. Jag skickade efter nät, vågar, tänger och ringar. Och efter att ha presenterat projektet för ENF-styrelsen så beslutade de att stå för nätkostnaden. Tack!


En av totalt 17 stycken svartvita flugsnappare som
fick en ring under 1998 års ringmärkning i Stubbhult
Första dagen
Det var en fin och solig första majmorgon som jag och Calle åkte till Stubbhult med vår ringmärkarutrustning. När vi steg ur bilen i Stubbhult möttes vi av en fin fågelkör, det såg ut att kunna bli en bra fångstdag. Vi började med att sätta upp våra nät och väntade sedan nervöst på om vi skulle få några fåglar i näten. Vi traskade iväg på vår första runda och våra förhoppningar var på topp. Visst, där satt en liten fågel i nätet! Den allra första fågeln blev en ung hanne av svartvit flugsnappare, vi plockade ut fågeln ur nätet och satte den i en av de transportpåsar vi har för fåglar. Det var mycket spännande att sätta på den första ringen runt foten på en fågel i Stubbhult. Under dagen blev det ytterligare 22 fåglar, totalt 23 fåglar under första dagen! Det kom att bli den fågelrikaste ringmärkardagen under hela sommaren.


Här kan ni se att fångsten dalade allt efter vad som sommaren framskred. Det
kanske kan förklaras av den regniga och kalla sommar vi haft under 1998.
Ringmärkning 1998
Under sommaren har totalt 95 fåglar av 24 arter fått en ring runt foten. 17 svartvit flugsnappare, 2 svarthätta, 1 trädgårdssångare, 2 sädesärla, 5 talgoxe, 1 trädkrypare, 1 trädpiplärka, 7 stare, 5 rödstjärt, 2 rödvingetrast , 7 rödhake, 4 nötväcka, 5 nötskrika, 3 lövsångare, 3 koltrast, 2 gröngöling, 4 grå flugsnappare, 1 grönfink, 2 entita, 2 dubbeltrast, 3 domherre, 5 grönsiska, 6 bofink och 4 blåmes. Under årets märkning fångade vi bara 14 stycken ungfåglar, trots att det fanns många häckande par i fångstområdet. Vi såg ganska snart att det inte skulle bli något bra år för insektsätarna, de avbröt sina häckningar och brydde sig inte om att prova en ny kull. P.g.a. den regniga och blöta sommaren fanns det för lite insekter helt enkelt. I ett par holkar hittade vi döda ungar och rötägg.

Observationer
Några observationer vi har gjort under ringmärkningen:

  • Vid flera tillfällen har vi hört rördrommarna som finns i Hulingen.
  • Från ängarna runt Hulingen har vi hört kanadagås, sångsvan och trana.
  • Under två ringmärkningar har vi haft orrar spelande för oss.
  • Rovfåglar vi har sett: brun kärrhök, fiskgjuse, sparvhök, duvhök, ormvråk, bivråk och lärkfalk.
  • Vi har även haft besök av stenknäck flera gånger.
  • Mindre hackspett häckar i området, så den har vi sett ganska mycket av.
  • I våtängen har ett par enkelbeckasin hållit till under hela sommaren.


En trädpiplärka ringmärktes under sommaren.
Summering
Årets ringmärkning var lyckad. 95 fåglar av 24 arter är inte dåligt. Både jag och Calle är nöjda med året och kan knappt vänta till nästa års ringmärkning. Vårt första återfynd blev en nötväcka som hittades död på en loge i Stubbhult. Om Ni har några frågor angående ringmärkningen i Stubbhult eller ringmärkning i det stora så kan Ni ringa till mig på 0495-142 79 eller skicka e-post till: nicstr@algonet.se.